DOPRAVA ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 3000 Kč

info@onlineparfem.cz

+421944 265 338

BLOG

ZPŮSOBY VÝROBU PARFÉMŮ

            Na výrobu parfémů se používá hned několik metod, přičemž mnohé z nich mají své kořeny již v antické historii. Lidé vyráběli a vyrábějí vonné oleje louhováním, lisováním nebo parní destilací. V parfumérství známe extrakt zvaný absolute“, který se vyrábí louhováním do živočišných tuků nebo za pomoci těkavých rozpouštědel. Takový extrakt se považuje za nejčistší meziprodukt a materiál na výrobu parfémů. Nejdůležitější přitom je to, že tento produkt obsahuje většinu aromatických složek z rostlin. Nejkvalitnější sice je, ale zároveň je velmi nákladný a dnes se již využívá pomálu.

            Postup louhování do tuků je přitom jeden z nejstarších postupů. Absorpce aromatických složek tuky byla známá lidem již před tisíciletími. To, že tuky na sebe dobře váží pachy znali i staří Egypťané. Kvítky nebo jiné vonné části rostlin se jednoduše vloží do neprchavého tuku, který postupně začne na sebe vázat jednotlivé vůně. Směs vepřového sádla a loje se nanese na skleněnou tabulku v dřevěném rámu, rostliny se pravidelně rozloží do takové směsi a nechají se v ní po dobu několika dnů. Následně se celý postup opakuje vždy s čerstvými rostlinami, dokud není směs nasáklá aromatickými látkami. Tuk se odstraní ze skla a smíchá s alkoholem, přičemž se takto nechá probíhat chemická reakce až jeden týden a směs se nakonec zchladí. Vonné oleje se rozpustí do alkoholu, dokud v tuku nezůstanou prakticky žádné. Takový alkohol se pak filtruje, dokud je zcela čistý, bez zbytků tuků. Macerace je podobný postup, používaný k vyluhování živočišných složek parfémů, vanilky a kosatce. Látky se ponoří do kádě s olejem, kde se louhují dlouhý čas, někdy až několik let. Celý proces může urychlit ohříváním oleje.


            Lisování je jednoduchá metoda, jak získat aromatické oleje ze slupek, například citrusových plodů. Tlakem se olej vytlačuje bez použití tepla a uchovává si vůni podobnou vůni původní rostliny.
Nejpoužívanější technologií při výrobě parfémů v současnosti je destilace. Při procesu destilace materiály na přípravu parfémů vaří ve vodě, kde se vonné složky mísí s vodními parami. Aby se chemická reakce zintenzivnila rostliny se drtí a sekají za účelem snadnějšího uvolňování vonných složek. O pachy obohacené páry se zachycují a opět kondenzují. Tímto způsobem je získávání aromatických olejů poměrně rychlé a méně nákladné, než při louhování v tucích. Přesto jsou některé oleje extrémně drahé. Jako příklad může posloužit, že na výrobu kilogramu růžového oleje je potřeba až šest tun růžových kvítků.

            Těkavá rozpouštědla se používají při takových rostlinách, které jsou citlivé na teplo. Někteří složky totiž mění své vlastnosti při zvýšené teplotě. Mnohé těkavá rozpouštědla mají naproti vodě nižší bod varu. Rostlinný či živočišný materiál se uloží na děrované kovové desky, přes které se pak propouštějí rozpouštědla. Po procesu zůstává polotuhá masa, nazývaná také betón“.  Alkoholem se z takové směsi vytěsňují aromatické oleje. Těkavými rozpouštědly získané oleje jsou nejvíce koncentrované a nejčistší ze všech známých vonných olejů. Ne však nejlevnější.

            Kromě zmíněných hlavních postupů existuje ještě celá řada dalších méně známých a méně používaných. Specifické metody se používají při specifických látkách a neustále vznikají nové technologie a inovace v parfémovém průmyslu. Základní princip výrobě parfémů se ale příliš neliší od těch, které znali lidé už před tisíciletími.



Komentáře

Zatím nebyl vložený žádný komentář.


Komentáře můžou přidávat jen registrovaní uživatelé.



SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Přihlaste se k odběru novinek